Algemene info

Samen kijken we naar de voorkeursgedragingen van de hond. Wat motiveert en wat remt af? Op basis van jouw leerdoelen wordt de training samengesteld. Tijdens de trainingen worden de oefeningen uitgelegd zodat deze thuis uitgevoerd kunnen worden – en later natuurlijk ook buitenshuis.

Hoe ziet een training eruit?

We beginnen met de huidige stand van zaken. Loop je ergens tegenaan? Hoe vordert de training? Daarna gaan we samen aan de slag. De oefeningen worden samen doorgenomen. Omdat een vreemde omgeving niet optimaal is om nieuwe dingen aan te leren ligt de focus op thuis verder oefenen.

Ons doel is jou laten zien hoe je hond het beste leert en dat leren leuk is. Elke eigenaar is de held van zijn hond – en ben je dat nog niet, dan word je dat zeker. Aanleren is tenslotte altijd leuker en makkelijker dan afleren.

Effectief trainen

Ziet je hond jou als vriend of partner dan zal hij bereid zijn om te doen wat je hem vraagt. Training moet dus kort en effectief zijn; stoppen met de training is een grote beloning. Samen zijn, samen dingen doen en beleven, samen plezier maken – het zijn wezenlijke onderdelen van een samenwerking. Heb daarnaast ook oog voor de talenten van je hond, stress signalen, vermoeidheid. Laat hem in zijn waarde en je hebt een vriend voor het leven.

Jouw terugkerende trots en blijdschap na een goed uitgevoerde oefening zal je hond meer laten groeien in geestelijk en lichamelijk welzijn en het vertrouwen in jou en jullie gezamenlijke band laten groeien.

Certificering en diplomering

HondEnHarmonie leidt niet op voor certificaten of diploma’s want de kans dat de hond niet kan presteren op een examenmoment omdat de begeleider niet in topvorm is door faalangst of examenstress is veel te groot. HondEnHarmonie laat je wel afwisselende bezigheden aan je hond aanbieden, zodat hij afwisseling heeft, kan ontspannen en laten zien wat hij leuk vindt.

Gedrag en gedragsverandering

HondEnHarmonie kijkt net als andere hondeninstructeurs naar het gedrag van de hond. Wat doet de hond als je niks doet. Hoe reageert de hond als je wat zegt etc. Hoe vaak kijk jij als begeleider van de hond naar het gedrag van je eigen hond? Wat doet jouw hond bij het aanleren van een voor hem onbekende oefening. Ken je zijn voorkeurslijstje?

Meestal kijken we alleen maar of de hond de oefening goed of goed genoeg uitvoert. Maar vond hij het leuk of moeilijk. Gaf het hem stress? Pas als jij die signalen leert herkennen weet je of je de oefening uit kan bouwen en wat de vervolgstappen kunnen zijn.

Elke begeleider zou moeten willen weten wat het gedrag van de hond waarmee hij traint is onder bepaalde omstandigheden en hoe de hond op prikkels reageert: de gedragsverandering!  De hond kan geen verkeerd gedrag vertonen. Wel ongewenst gedrag. Gedrag wordt bepaald door aanleg (genen; ras-eigenschappen en werkeigenschappen) en ervaring van de hond.

Instructie met respect

Respect voor de hond is: de hond laten bepalen wat voor de hond de beste beloning is! Stoppen met deze oefening, beloningsvoer erin, speeltje of spelen met de baas, het kan en mag allemaal!                                          

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op en laat HondEnHarmonie weten wat jij zou willen leren of wat je je hond zou willen aanleren dan gaan we samen dit avontuur aanpakken!