Hersenkrakers en puzzels

Vanaf de leeftijd van 6-7 maanden bieden wij training hersenkrakers en puzzels aan.

Niet jonger? Nee niet jonger!!

De training zal voor honden jonger dan een jaar vooral op de begeleider gericht zijn zodat die de krakers en puzzels op een goede manier kan aanbieden.  Een paar minuutjes hersenskraken per dag is namelijk voldoende voor een hond.

Hersenkrakers en puzzels wordt ook wel hersenwerken genoemd.

Je kan er kant en klare puzzels voor gebruiken maar het kan ook leuk zijn om zelf dingen te maken.

Hersenkrakers en puzzels doe je samen met je hond. Een echte hersenkraker kent een start moment maar ook een duidelijk eindmoment. Het doel van hersenkrakers en puzzels is dat we de hond vaardigheden aanleren. Hiermee voorkom je frustratie en leert de hond na denken over wat hij in welke volgorde moet doen om de snoepjes te bemachtigen.

Hersenkrakers kan met vers vlees maar meestal kiezen mensen ervoor hier brokjes te gebruiken mede i.v.m. schoonmaken en hygiëne. De puzzels worden nooit op een gladde ondergrond aangeboden zodat noch de puzzel, noch de hond gaat glijden tijdens zijn werk.

De hond gaat samen jou leren zijn neus, bek of poten beheerst en gestructureerd te gebruiken om dingen te duwen of te trekken, iets op te tillen of te verschuiven om zo zijn voertjes te verkrijgen. Het is niet de bedoeling dat de hond onbeheerst te werk gaat of te moeilijke puzzels moet oplossen.

Geen hersenkrakers voor pups, wat dan wel?

Pups en jonge honden adviseren wij om vooral veel te laten snuffelen en ontdekken van de omgeving.     Wil je iets meer denk dan aan verrijking van de omgeving door een andere ondergrond, andere geluiden, nieuwe materialen of objecten neerleggen waar hij niks mee hoeft. Geef hem alle tijd om in zijn eigen tempo de omgeving te leren kennen en probeer maximaal één nieuwe ervaring per dag te geven. Soms een eenvoudige snuffelmat met snoepjes kan wel; maar het lokken van pups naar situaties moet vermeden worden; om zo onbewuste druk op de hond om te presteren, te vermijden. De pup moet ook voldoende tijd krijgen om te slapen. Denk aan zo’n 16 – 20 uur per dag. Pups en jonge honden die steeds drukker worden, in alles gaan bijten of slopen zijn vaak overprikkeld of oververmoeid.