Kritiek oude trainingsvorm

De hond moet….. maar hoe breng je dan de motivatie over op je hond want “iets moeten” alleen omdat iemand dat zegt is nooit goed genoeg voor mij geweest. En waarom schreeuwen al die mensen zo naar hun hond? Vele jaren later met een zeer welwillend teefje maar weet eens naar een hondenschool gegaan. Voor socialisatie heette dat. Mijn hondje moest zitten terwijl ik voor een show in de toekomst graag met de sta wilde beginnen. Hondje ging op mijn verzoek zitten in wat wij hier thuis de “puppyzit” noemen, nou dat moest ik direct corrigeren. Stukjes volgen terwijl een veel grotere hond steeds op mijn hondje inliep. Een linksomkeert en rechtsomkeert waar wij zonder gedoe direct samen de juiste kant weer opliepen werd bekritiseerd dat de hond met de achterhand moest omstappen omdat dat bij obedience gevraagd werd.  De honden moesten na afloop samen spelen want dat was leu….kkk.

Korte tijd volgde ik met een zeer enthousiaste leergierige jonge reu een cursus waarbij we zelf mochten aangeven wat we wilden leren. Dat was eigenlijk heel leuk. We trainden met de clicker maar de KC vond na verloop van tijd dat er binnen hun KC geen plek was voor zo’n vrijblijvend clubje clickeraars. Bij een volgende jonge hond die wat angst vertoonde voor grotere honden ging ik maar weer eens kijken op een hondenschool. Deze keer (verstandig) zonder hond. De honden tijdens deze les waren alles behalve leuk naar elkaar met gefrustreerde eigenaren aan de andere kant van de lijn. De enige die leuk deed was de instructeur maar dat had bij een volgens zeggen 4e of 5e les geen opvolging bij de cursisten bewerkstelligd en zou in elk geval op geen enkele manier bijdragen aan het  verminderen van angst voor grotere honden voor mijn eigen hond. Dus ook daar ging ik teleurgesteld vandaan.

Zoekende naar een hondenschool die leuk is voor de hond kwam Jeanine de instructeursopleiding Kynotrain van Peter Beekman tegen. Naast het deelnemen aan de KK1 en KK2 cursus volgde zij vele korte cursussen en lezingen omtrent honden, hun gedrag, ziekten en gezondheid. De visie van Peter Beekman sprak haar aan en ze volgde de jaaropleiding tot Kynologisch Instructeur.

Voor de opleiding moeten we uiteraard ook stage lopen en zo kwam ik terecht bij Kynospirit in Sebaldeburen waar in de lessen leuke leerzame ringtraining veel aandacht is voor signalen van de eigenaar versus  gedrag van de hond en tevens hoe de hond te motiveren. Verder worden daar ook Body awareness trainingen gegeven waar je veel kan leren over lichaambouw versus lichaamsgebruik van de hond. Ik mocht hier veel leren van de instructeurs die veel kennis hebben en iedereen meenemen in hun gedegen training  over hoe de hond zijn lichaam veel beter kan gebruiken. Ook oudere honden blijven door gerichte oefeningen langer fit. Er wordt in alle lessen hard gewerkt door begeleider en hond maar de trainingen zijn positief voor de honden en ook altijd in een plezierige sfeer.

Een stage bij Hondenschool Midden Drenthe in Beilen volgde.  Ook hier staat positief trainen en de begeleider van de hond op één.  Onderdeel van hun trainingspakketten is tenminste een theorieles en ook een outdoor training in het bos. Voor de honden is het leuk dat er regelmatig rust zit tussen de oefeningen en dat serieuze oefeningen worden afgewisseld met hersenwerkjes of balansoefeningen. Beide stageadressen ben ik veel dank verschuldigd dat ze mij zo betrokken bij alles.